Ízelítő 3. Nem az ételről.2015-09-15T07:46:18+00:00

Tudatosan, vagy kontroll alatt?

Ha követted a tanácsom, s mielőtt bármit ettél volna, feltetted magadnak a kérdést:

„Valóban éhes vagyok?”

akkor valószínű, rájöttél, naponta többször eszel anélkül, hogy éhes lennél.

Ez egy fontos mérföldköve a tudatos táplálkozásnak, s talán a legfontosabb pontja annak, hogy megtanulj úgy élni, hogy a fogyókúrák szabályait gyökerestül kiirthasd az életedből!

Ne feledd, a döntés a Te kezedben van!

Az egyik legfontosabb dolog, amiben a Tudatos Evés különbözik a diéták sokaságától, hogy Te határozhatod meg, mit teszel, mit eszel. Soha többé nem függesz külső szabályozóktól, amelyek valódi igényeid ismerete nélkül diktálják mit, mikor, mennyit egyél.

Tudatosan, vagy kontroll alatt?

  • A “kontroll alatt” ellenőrzést jelent. Azt jelenti, hogy betartod az étkezési előírásokat még akkor is, ha nem pontosan arra vágysz,amit kínálnak. Akkor is, ha szíved szerint mást választanál. Kontroll az, ha a fogyókúrád szabályait követed, függetlenül igényeidtől.
  • A “tudatosan” azt jelenti, választhatsz. Szabadon hozhatsz döntéseket. Hibázhatsz, újra tervezhetsz, mert tudatában vagy annak, amit cselekszel. Választhatsz, mit teszel!!! Legyen oka ennek éhség, jóllakottság, étel utáni vágy…

Hogyan?

Nem vagyok éhes – Mit tegyek?

Ha nem vagy éhes, mégis motoszkál benned: “enni kellene”, három lehetőség közül választhatsz:

woman-687560_1280

 

I, eszel, ahogy eddig is tetted

II, átirányítod a figyelmedet valami másra

III, tudatosítod mi váltotta ki a vágyad, s a valós okokat szünteted meg

 

Természetesen mindegyiknek van előnye, hátránya:

Ha tudatosan étkezel, képes vagy választani, hiszen megtanultad hogyan ítéld meg az előnyöket és a hátrányokat. Nem azért kell helyesen döntened, mert a fogyókúra rád kényszeríti. Dönthetsz bárhogy, hiszen felelősséget vállaltál saját magadért. Érzed a különbséget? Bárhogy választasz, nem kell, hogy lelkiismeret furdalást érezz. Döntöttél, cselekszel, s a tested reagál. Felismered, figyeled, értékeled, s korrigálsz, ha kell. Szabadon.

I. Eszel, ahogy eddig tetted:

Egyél valamit. Ehetsz akkor is, ha az okod csak annyi, hogy megkívántad az ételt. Van úgy, hogy ezt választják az ösztönösen étkezők is. De nem mindig. Ha végiggondolod az előnyeit, hátrányait, könnyebben mondasz le a felesleges kalóriákról. A fogyókúrák alatt sokszor előfordul, hogy valódi éhség nélkül eszel, mert  az “egészséges” ételek megengedettek, vagy mert itt az ideje a kajálásnak. Sokkal jobb, ha egyszerűen felismered, hogy nem olyan nagy baj, ha néha csak az étkezés öröméért eszel.

II. Átirányítod a figyelmedet:

Ha figyelmed átirányítása mellett döntesz, akkor valami olyan tevékenységet keresel, ami elodázza az étkezésed. Vagy azért, mert leköti a figyelmedet, s elfelejted, hogy rágcsálhatnékod támadt, vagy azért, mert közben képtelenség enni. Így, ha nem voltál igazán éhes, akkor elfelejtkezel a vágyadról, ha éhes vagy, akkor ugyan kicsit kitolod az étkezésed, de úgyis újból visszatér, tehát eszel. Soha ne felejtsd, nem azért választod ezt a megoldást, mert tilos enned! Emlékeztesd magad arra, azért irányítod másra a figyelmedet, mert most nem vagy éhes, s nem azért, mert meg akarod fosztani magad az ételtől!

III.  Ismerd fel, mire van szükséged!

Megfigyeled Önmagad, megkeresed a valódi igényeidet- legyen az éhség, vigasz, unalom űzés, szeretet vágy…- és azt próbálod kielégíteni. Felismered , melyek azok a berögzült szokásaid, amelyek evéshez vezetnek.  Ez a legnagyobb kihívás, de ez idézi elő életedben a legnagyobb és legkielégítőbb változást is!

Az iránnyal törődj, ne a tökéletességgel!

Ha éhes vagy , dönthetsz mind három módon. Nem kell minden alkalommal tökéletesen választanod . Ez csak egy a sok lehetőség közül, hogy kis lépésekkel a célod felé haladj. Egy lehetőség, hogy észrevedd, megtapasztald, megtanuld felismerni, kezelni valódi igényeid. Nem az étkezésedet kell kontrollálnod, hanem jobban megismerni, megérteni saját magad. S miközben ezt teszed, egyre jobban megszereted, tiszteled magad, s egyre kisebb energiáidba kerül úgy döntened, ahogy Neked a legjobb, legegészségesebb.

„Ahhoz, hogy többet tudj magadénak, előbb te magadnak kell többnek lenned”                                                 Goethe

Tanulj, fejlődj, változz!

Az első lépés a változás felé, ha tudatában vagy annak, amit teszel.

gondolkodj

Néhány percre állj meg, gondold végig és írd le az alábbi kérdésekre a válaszokat:

  • Milyen helyzetekben szoktál éhség nélkül enni?
  • Sorold azokat a kiváltó okokat, amik ehhez vezetnek / érzelmi, környezeti, szellemi/.

 

 A siker receptje:

Figyeld meg mi váltja ki az evési kényszert nálad? Ha beazonosítottad, dönts! Dönts arról, mit teszel? Dönts arról eszel, nem eszel, helyette mást csinálsz, megkeresed-e az okát?

A tanulás célja, felismerni miért is eszel, új stratégiákat találni, kidolgozni, alkalmazni a rosszul rögzült mintáid  helyett. Tudatosítani rossz szokásaidat, s apró változtatásokkal előnyödre formálni őket. Erről szól ez a program. Hogyan tudsz szokásaidon a legkisebb fájdalommal módosítani, hogyan ismerd fel és kezeld az érzelmi éhségedet. Beszélünk negatív érzelmekről stresszről, ételekről, testképről. …. Sokkal többről, mint hogy mit egyél. Sőt, leginkább nem erről.

Az őrültséget választod, vagy kipróbálsz valami újat?

– Meg akarod tapasztalni, hogyan változtatja meg az életedet a Tudatos Étkezés?

– Meg akarod tapasztalni, milyen úgy élni, hogy nem külső szabályoktól függ, hogy mikor, mit és mennyit eszel?

-Meg akarod tapasztalni, milyen energikusan, egészségesen, súlyproblémák nélkül szabadon élni?

A döntés a kezedben van!

Amit nem ígérek:

  • Csodát. Nem lesz elég végigolvasnod a tanfolyamot. Tenned is kell. Változnod.

Viszont megígérem:

  • Nem forgatom fel fenekestül az életed! Megtanítalak azokra a kis lépésekre, amelyekkel a legnagyobb hatást tudod elérni az életedben. Saját ütemedben, a te igényeid szerint vezetlek végig az úton, úgy, hogy kötelesség helyett kihívásnak, merev szabályok helyett üdítő kísérletezésnek érezd a változásokat.

Amit nem ígérek:

  • Gyors fogyást, azonnali bomba alakot.

Viszont megígérem:

  • Megtanulod hogyan ehetsz elhízás és bűntudat nélkül. Hogyan élvezheted az étkezéseket felhőtlenül, s tarthatod meg az ideális súlyodat egy életen át.

Az első tanfolyam november közepén indul. Mivel ez az első, ezért

csak most, egyszeri óriási kedvezményt vehetsz igénybe.

Az eredeti ár 19900 Ft helyett mindössze a fejléér

9990 Ft-ér tied lehet a három hónapos online tananyag,

és főleg a benne rejlő tudás és perspektíva, hogy örökre megváltoztasd az életedet, és az ételekhez való hozzáállásodat.

A döntés a Te kezedben van! Dönts!!!