Svédasztalos elmélkedés… 

Mi kell a szemünknek, és mire van szüksége a testünknek?

 

Ülök az étteremben, és csak szemlélődök. Szakmai ártalom. Figyelem az embereket. Különösen érdekes ez egy svédasztalos vacsoránál. Tipikusan az a hely, ahol a szemünk diktál. Az kínálat szinte ordítja az érzékszerveinknek: engem vegyél, engem kóstolj, engem ki ne hagyj!

Ismerősökkel együtt eszünk. Vannak vékonyak, kövérek, s a kettő között. Az előételnél még viszonylag visszafogott mindenki. Többnyire kistányéron, szolidan porciózott adagok. A főétel választás már változóbb. Komoly kísértés a kínálat sokszínűsége, a bőség zavara.

Mindenki másképp reagál:

zaba

Vagy lehet így 🙁

gourmet

Lehet így

  • ki a tányéron gusztusosan tálalva ínyenckedik, inkább visszamegy még, mindenből kicsit kóstol
  • ki az otthoni megszokott adagokat eszi, de mivel nagy a kínálat, többször is
  • kit elkap a mohóság, és jól megpúpozza a tányérját, egyszer, kétszer, sokszor, és még az utolsó süti után is van egy jó kis fagyi, amit megkíván

 

És ami érdekes, az ínyenc, a normális és a mohó általában egyszerre végez. Mindegy, ki mennyit eszik, többnyire    15-20 percet töltenek kajálással.

Ezalatt a mohó az ínyenchez képest akár ötször, hatszor annyi kalóriát vesz magához.

Hogy mindehhez a gyomrunk mit szól? 

Mivel az étkezés kezdetétől csak 20-25 perc elteltével tudatosodik az agyunkban, hogy jól laktunk, először semmit. Utána viszont egyet tud tenni, megpróbálja minél előbb feldolgozni az őt ért sokkot. Az agyunk vérellátása csökken, minden vér a gyomrunkba áramlik, s fáradtan dőlünk el. Semmihez sincs erőnk, mindet energiánkat felhasználva emésztünk.

 

Emlékszel az észrevétlen kalóriákra? Azokra, amelyek nem hiányoznak, ha nem eszed meg, s amelyek nem zavarnak, ha mégis bepakolod?

 

Ha napi 100 kalóriával kevesebbet eszel- pozitív szokásaid következtében-, akkor évi 5 kilogrammtól szabadulsz meg észrevétlen! 

Ha napi 200 kalóriával, az észrevétlenül 10 kiló mínusz évente!

 

Évi 5-10 kiló plusz, vagy mínusz. Ha Tudatosan Eszel, akkor képes vagy befolyásolni, egyébként csak sodródsz a szokásaiddal. Bármelyiket teszed, a kilóidon látszik.

Melyiket szeretnéd? A pluszt, vagy a mínuszt? Tisztában akarsz lenni döntéseid mozgatórugóival? Befolyásolni akarod az “észrevétlen kalóriákat”? Ebben segít a Tudatos Evés. Kérd a Könnyedén Karcsúan Előadás betekintőjét, kattint ide!

2015-10-11T09:16:34+00:00