6 ötlet a karácsonyi vacsorához!

Már most aggódsz a közelgő ünnepek miatt? Kalkulálod, hány plusz kalória a karácsonyi vacsora és utána a mama sütije?

Hagyj fel az aggódással! Közelítsd meg más nézőpontból a dolgokat!

A hétköznapokban rohansz, intézkedsz, hogy karácsony estére minden tökéletes legyen. Közben enni sincs időd. Itt-ott- kocsiban, útközben, hűtő előtt állva- bekapsz néhány falatot, mert enni azért kell. Vagy beülsz egy gyorsétterembe, ahol maximum műanyag villát kapsz evőeszköznek. Ez ám a kulináris élvezet!

Mi lenne, ha átállítanád a gondolkodásod?

Végre itt a karácsonyi vacsora! Egy tökéletes pillanat arra, hogy kiélvezd a varázslatos ételek illatát, látványát, ízét.

karacsonyi-asztal

Hogy megoszd ezt a pillanatot a szeretteiddel, s élvezettel elfogyaszd a feltálalt ételeket.

 

  1. Tervezd meg a menüt.  Élvezd ki a szabadabb lehetőségeket, nem baj, ha kicsit extrább, kicsit drágább, mint a hétköznapokban.
  2. Főzés közben se kapkodj. Körülötted van a családod, semminek nem kell tökéletesnek lennie. Elég, ha élvezettel együtt csináljátok. El ne feledd, minden jó recept úgy kezdődik: Bontsatok egy üveg finom bort, s kóstolgassátok főzés közben!
  3. Élvezd ki a lakásban terjengő isteni illatokat!
  4. Teríts meg gondosan: csillogó asztal, nemes anyagok, szép dekorációk. Tedd különlegessé a karácsonyi asztalt. Olyanná, mint ha a legelegánsabb étteremben lennél. Semmi rohanás, semmi kényszer. Helyette emelkedett hangulat, halk zene, kellemes beszélgetés.
  5. Leülve mondj egy imát, adjál hálát. Vedd egy pillanatra sorba, mindazt, amiért hálás lehetsz. (Megteheted ezt Isten hit nélkül is.) Ha van kedved, oszd meg a többiekkel is. Meglátod, az őszinte hálaérzet mennyire felemelő, boldogító érzés. Nem is tudok jobbat, mint ezzel eltelve fogyasztani el a karácsonyi vacsorát.
  6. “Magyar ember evés közben nem beszél!” – biztosan többször hallottad gyerekkorodban. De az asztal körül csevegni, együtt lenni, szuper! Fordítsd át úgy: Magyar ember vagy eszik, vagy beszél! Ne oszd meg a figyelmed az étel és a társalgás között. Élvezd ki, hogy ráértek. Ha beszélsz, tedd le az evőeszközöket, figyelj a társalgásra, s csak utána folytasd az étkezést.

Ne feledd, most idő milliomos vagy! Az a dolgod, hogy élvezd a pillanatot. Add át magad ennek az örömnek. Egyél boldogan, megelégedetten. Vegyél  mindenből kicsit kevesebbet, így kellemes közérzettel élheted át az ajándékozás pillanatait is.

Jó étvágyat,

Kellemes Ünnepeket!

aláir_jo

 

 

Olvass még!  Hogyan utasítsd vissza sértődé nélkül anyósod sütijét, ha már túl sokat ettél?

2015-12-20T08:16:55+00:00